Authentieke Griekse vakantiewoning tussen de olijvenbomen

Nu reserveren

De omgeving

Nikos Cottage ligt op het vaste land van Griekenland in de provincie Attica. Vanaf de nieuwe luchthaven van Athene is het ongeveer 45 minuten rijden naar Oropos.

In de woning zijn een wegenkaart en enkele boekjes met toeristische informatie aanwezig, zodat je zelf kunt kijken wat je aanspreekt. Wij hebben wel vast een aantal suggesties.

Athene

Athene heeft door de komst van de Olympische Spelen in 2004 een ware metamorfose ondergaan. Veel historische gebouwen en bezienswaardigheden zijn gerenoveerd. Ook zijn nieuwe wegen aangelegd en is het openbaar vervoer netwerk verbeterd.

Natuurlijk mag een bezoek aan de Akropolis met het Parthenon niet ontbreken. Het entreekaartje hiervoor is ook geldig voor nog een aantal andere bezienswaardigheden in de buurt van de Akropolis, zoals bijvoorbeeld Agora en de tempel van Zeus. Aan de voet van de Akropolis ligt de oude wijk Plaka. Hier zijn behalve veel toeristische winkeltjes ook leuke terrasjes en tavernes. Hiervandaan loop je via de moderne winkelstraat Ermou naar het Syntagmaplein waar van maandag tot zaterdag elk uur de wisseling van de wacht plaats vindt. Dit alles is op loopafstand vanaf het metrostation Monastiraki of Thissio.

Verder is een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum zeker de moeite waard. Dit museum bezit zeer veel kunstschatten en meesterwerken en kan zich meten met bv het Louvre in Parijs. Voor een indrukwekkend uitzicht over de stad kan je lopend of met de kabelbaan de Lykavittosheuvel op. In de avond is de Akropolis mooi verlicht.

Kaap Sounion

Een van de mooist gelegen tempels van Griekenland. Op het zuidelijkste puntje van Attica zo'n 60 meter boven de Aegeische zee. Hier ligt de tempel van Poseidon die gebouwd is in 444 v.C. Hiervan is aan de rechterkant een foto weergegeven. Dagelijks geopend van 8 uur tot zonsondergang en prima te combineren met een bezoek aan een van de stranden van Athene (Varkiza, Voula of Vouliagmeni). Deze stranden worden onderhouden door de Griekse bond voor toerisme (E.O.T.) en hebben verschillende faciliteiten.

Marathon en Ramnous

In 490 v.C. werd het nieuws van de Griekse overwinning op de Perzen van Marathon naar Athene overgebracht door een soldaat. Deze rende 42 kilometer om het nieuws te vertellen en stierf vervolgens na aankomst in Athene. In Marathon is een klein archeologisch museum met uitzicht over de vlakte van Marathon. 8 kilometer ten westen van Marathon ligt het meer van Marathon. Tot 1956 was dit de enige watervoorziening van Athene. De muur van de dam is van het zelfde marmer gebouwd als het Parthenon in Athene (50 meter hoog en 300 meter lang). Niet ver hiervan ligt Ramnous. Hier vind je oude ruines van de tempels van twee godinnen: Themis en Nemesis. De locatie is mooi maar de ruïnes zijn wel wat overwoekerd door planten en struiken.

Delphi

Verder het binnenland van Griekenland in ligt Delphi. Vanaf Oropos ongeveer 150 km (ruim 2 uur) rijden, maar zeker de moeite waard, liggen deze indrukwekkende resten van tempels, schathuizen, het stadion en een theater. De ligging op 600 meter hoogte met uitzicht over een olijfbomenvlakte en het water van de Golf van Korinthe is adembenemend. Het is dan ook te begrijpen dat deze bezienswaardigheid op de Unesco lijst staat.

Adventure Park

In de plaats Malakasa, op 20 minuten rijden van Oropos, is sinds een aantal jaar geleden het Adventure Park gevestigd. Dit in de bossen gelegen klimpark bevat verschillende klimparcours. Geschikt vanaf 3 jaar, maar ook voor volwassenen zijn er een aantal uitdagende klimroutes. Klik hier om de website te bekijken voor meer info.

Chalkida

Dit is de hoofdstad van het eiland Evia. Met een brug is deze stad verbonden met het vasteland. Leuke boulevard met terrassen langs het water en centrum met winkelstraat. Net buiten Chalkida ligt Asteria plage. Een leuke strand-, lunch-, lounge-, en diner-plek. Hiervandaan is er uitzicht over de boulevard en het plaatsje Chalkida.

Alykes Drosia

Een kwartiertje voorbij Chalkida ligt dan nog een mooi wit opgespoten zandstrand met de naam Alykes Drosia. Hier zijn verschillende strandtenten te vinden waaronder Bora Bora en Mistral. Een aantal van deze tenten hebben een de zomer ook een zwembad.